28 decembrie 2015

Green Spirit- o experienta unica traita de un explorator al centrului nostru(autor al articolului)

                                        
    În perioada 11-19/12/2015 , la Iaşi , a fost proiectul GreenSpirit, proiect susţinut de asociaţia Suportis. Acest proiect a unit la Iaşi trei ţări ( Romania, Estonia şi Polonia ). Tineri activi , pasionaţi de ecologie şi doritori de a proteja planeta pe care trăiesc, au căutat timp de 7 zile soluţii de protejare a acesteia. Au învăţat cum să reducă costurile, cum să recicleze , s-au învăţat unii pe alţii tradiţii ecologice provenite din propria ţară şi nu în ultimul rând , s-au distrat.
     În prima zi de activitate , imediat după micul-dejun , participanţii s-au întâlnit pentru a se cunoaşte între ei. După ce au făcut un joc de cunoaştere , au trebuit să-şi aleagă pe cineva ca partener pentru toată perioada proiectului. Pe toată perioada proiectului a trebuit să ne asiguram că partenerul  ajunge la timp pentru activităţi . După -amiază , activitatea s-a petrecut în oraş, unde participanţii au cerut părerea cetăţenilor asupra problemelor actuale ale planetei noastre şi au descoperit misterele oraşului , printr-o “vânătoare de comori”. 
     În cea de a doua zi s-au revizuit rezultatele obţinute în ziua precedentă, la chestionare . După prânz participanţii au vizionat un film-documentar , despre problemele climatice şi despre consumul inconştient de resurse limitate.
     Ziua numărul trei a început cu o discuţie asupra documentarului văzut în seara precedentă , iar în cea de-a doua parte a zilei, tările participante şi-au  împărtăşit una celeilalte tradiţii ecologice. De exemplu , în România mâncarea rămasă nu se aruncă ci se dă la animale. În Estonia se fac cârnaţi din sânge de animal, iar în Polonia se crează covoraşe din ţesături .
     Marţi, în ziua numărul patru, participanţii au plecat iarăşi în oraş. De data asta nu pentru a vizita sau pentru a se plimba , ci pentru a cunoaşte. Aceştia au avut plăcerea să viziteze trei companii ecologice. Redu , magazin de haine şi accesorii confecţionate din produsele de îmbrăcăminte primite ca donaţii. La Cuib , un local în care s-au folosit produse reciclate pentru crearea desingului interior, acest local oferă apă gratuit. Ultima companie vizitată a fost UpSide Down. Această companie confecţionează accesorii din bannere şi copertine de tir.  După ce au terminat de vizitat cele trei companii , participanţii au trebuit să se reîntoarcă către zona de cazare pentru a se pregati pentru seara internaţională. La seara internaţională, fiecara ţară şi-a prezentat mâncarea tradiţională, dansul şi alte obiceiuri.
     Ziua de miercuri a fost plină de ateliere. La aceste ateliere participanţii au învăţat să-şi creeze coperţi pentru caiete din pungi de plastic, să îşi confectioneze propria pungă de cadou şi jucarii de pluş. Aceştia au fost acompaniaţi de zece copii de la casa de plasament.
     Joi a fost o zi de aventură, dis-de-dimineata , toti participanţii erau îmbrăcaţi şi gata de plecare. Autocarul aştepta, trebuia să merge să vizitam mânăstirea Voroneţ , şi să mergem in Gura Humorului pentru a urca pe pârtie cu telescaunul.
     Ziua de vineri , putem spune ca a fost cea mai de neaşteptat. Aceasta a fost ziua de feedback, ziua in care ştiam că mai avem 24 de ore până fiecare pleacă înapoi spre casă. Era ziua în care trebuia să profitam cât mai mult de ultimele clipe rămase

     Acest proiect a fost minunat , am cunoscut noi tradiţii , mi-am făcut noi prieteni, pe care sper să-i revăd cândva şi am învăţat cum putem face lumea mai bună fară să ne dăm sufletul din noi. Putem schimba lumea prim lucrurile mărunte care le facem zilnic şi ne definesc . Schimbându-ne pe noi, îi vom schimba şi pe cei din grupul nostru, iar schimbându-i pe cei din grupul nostru, vom schimba lumea !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu