1 august 2012

Magis 2012


Întâlnirea Ignațiană a Tineretului - MAGIS (Cluj-Casa Manresa, 21-25.07.2012) este la a treia ediție, iar anul acesta s-a pus accentul pe multiculturalitate și reconciliere între culturi diferite. Astfel, au participat la întâlnire tineri care au reprezentat nu numai comunitatea vorbitoare de limba română, cât și cea de limba maghiară, tinerii de rit latin si bizantin. Pregătirile pentru această ediție au început cu luni în urmă, organizatorii (persoane consacrate, laici, voluntari) fiind și ei membri ai comunităților ignațiene române și maghiare. Așadar spiritul MAGIS, cuvânt care tradus înseamnă "mai mult", s-a manifestat și prin îmbogățirea acestui program spiritual și social cu un element de interculturalitate și o invitație la comuniune armonioasă. Cu acest scop au început și pregătirile pentru flashmob-ul MAGIS din 24.07.2012 pe B-dul Eroilor în fața Lupoaicei, de la ora 16:45, pentru a transmite prin dans un mesaj și o invitație la pace și
reconciliere.

Fie că unii tocmai s-au întors de la Mădăras unde au lucrat ca și voluntari într-o comunitate de rromi, sau că alții urmează să meargă peste câteva zile la INTC (Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici de la Iași), întalnirea MAGIS a adunat și anul acesta tineri entuziaști din toate zonele țarii. Dacă prima zi (sâmbătă) a întâlnirii a fost dedicată activităților organizatorice precum împarțiriea pe echipe sau pe ateliere, a doua zi a introdus tema acestei întâlniri: RECONCILIEREA. La conferința ținută de Geza Pakot SJ si Iulian Budău SJ s-a vorbit despre conflicte, tensiuni, și frustrări atât familiale, cât și sociale: ce anume le cauzează, cum se manifestă și cum anume pot fi ele rezolvate?
L-a sfârșit, s-a acordat un timp de meditație pe baza câtorva întrebări:1. Tensiunile pe care le am sunt ale mele sau vin din afară?2. Cum pot trăi cu sens în viață folosindu-mi propriile calități în slujba celorlalți?3. Cum pot face ca darurile celorlalți să se manifeste față de mine fără a le pretinde?

Partea a doua a primei zile s-a concentrat pe programele alternative:
1. "Știai că Dumnezeu are un vis pentru tine?" (Olivo Bosa SJ)
2. "Mărturii din Nepal" (Iulian Budau SJ)
3. "Ce vor băieții, ce vor fetele?!" (Dan si Iulia)
4. "Conectează-te cu tine însuți!" (sr. Ruth Casey)
5. "Ce vreau cu adevărat?" (Emese Vormair sa și Vaanda Both sa)

Ziua de luni a debutat cu activități în ateliere (mass-media, teatru, pictură, ecologie, canto, dans, bucătărie și sport), urmate de celebrarea unei liturghii greco-catolice bilingve în limba romănâ și limba maghiară. Din nou, au existat anumite programe alternative pentru care s-a putut opta. Pentru tema familiei a existat "Reconcilierea în familie" (cu Mircea și Sorina), în care s-a putut asculta mărturia unei familii vindecate dupa ani de alcoolism cu ajutorul apropierii de Dumnezeu si al iubirii necondiționate. Tot la aceasta temă a familiei s-a referit și programul "Obiceiuri de nuntă la români și maghiari" (Arpad Szanto, membru al asociației Familia Kolping). Din partea fraților iezuiți au existat doua programe: "Mărturii din Chile" cu Geza Pakot SJ și Marturia fraților Vasile Herciu și Traian Dan. Alina Călin a descris viața în cadrul JVC (Jesuit Volunteer Community), dupa o perioada de voluntariat in Anglia, aceasta bazându-se pe patru principii esențiale: comunitate, spiritualitate, dreptate socială și un stil de viață simplu.
Ziua s-a terminat cu repetițiile pentru flashmob și cu un moment de împărtășire în cercurile MAGIS.
Marți s-au prezentat roadele atelierelor și flashmobul, iar fiecare grup s-a prezentat într-o manieră spectaculoasă și creativă.
Sursă: Blanka Kovacs













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu