În ciuda vremii neprietenoase, peste 65 de voluntari tineri din Dieceza de Iaşi (Clara și Delia de la noi) au sosit în seara zilei de luni, 13 august 2012, la sanctuarul marian de la Cacica pentru a pregăti cum se cuvine pelerinajul din acest an.
Plini de bucurie şi entuziasm, tinerii au venit sa îşi ofere disponibilitatea pentru a face din acest pelerinaj o sărbătoare cât mai frumoasă.
Programul voluntarilor a debutat cu salutul părintelui Florin-Petru Sescu, coordonatorul activităţilor destinate tinerilor din acest an de la Cacica.
La ora 18.00 a avut loc, la Casa Polonă, şedinţa cu voluntarii în care s-au împărţit responsabilităţile pe departamente (liturgic, ordine, logistic şi mass-media), pregătindu-se în detaliu activităţile acestui pelerinaj.
La ora 19.00 voluntarii au participat la sfânta Liturghie care a constituit, în mod oficial, începutul activităţii voluntarilor. Împreună cu părintele Florin Sescu, cu preoţii de la sanctuar şi cu pelerinii sosiţi deja la Cacica, tinerii au invocat, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, binecuvântarea Tatălui Ceresc asupra tuturor cinstitorilor Mamei cereşti care vor veni în acest an la Cacica.
După o noapte în care tinerii voluntari au avut timp să îşi încarce bateriile, în prima zi de pelerinaj, 14 august 2012, la ora 10.00 au pornit în întâmpinarea autocarelor pentru ca, mai târziu, să se întoarcă în procesiune spre sanctuar. Plini de bucurie şi încredere în Maica Sfântă, aproximativ 25 de tineri au pornit în pas vioi alături de pr. Florin Sescu la locul întâlnirii.
Până la ora 12.00, când a ajuns PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iaşi, ne-am adunat în jur de 250 de tineri. În timp ce aşteptam, i-am salutat pe toţi cei care au venit cu bicicletele. Am format o coloană şi i-am ascultat atenţi cuvintele, din care am reţinut că trebuie să oferim exemplul viu de credinţă, speranţă, iubire şi bucurie celorlalţi pelerini pentru a săvârşi adevărate fapte de iubire. De asemenea, ne-am luat angajamentul de a da pildă bună unii altora.
Pe tonul melodiei Azi venim o fecioară am pornit procesiunea care a durat două ore. În acest timp am recitat două Rozarii, Litania lauretană şi am cântat în cinstea sfintei Fecioare. Procesiunea s-a încheiat în biserica din Cacica, cu rugăciunea episcopului: "Binecuvântat eşti, Dumnezeule, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ţi-ai ales din toate neamurile un popor credincios, părtaş la lucrările tale bune; tu ai uns inimile acestor tineri cu har, ca să ţi se alăture cu bucurie şi să-ţi slujească cu fidelitate; te rugăm să binevoieşti a revărsa harurile asupra lor şi a familiilor lor binecuvântările tale, pentru ca, după ce se vor ruga sfintei Fecioare Maria, întorcându-se acasă, să vestească cu bucurie, prin cuvânt şi faptă, lucrările tale minunate.
Marţi, 14 august 2012, seara, la ora 18.00, am participat la Liturghia tinerilor, care a fost prezidată de PS Aurel Percă şi PS Anton Coşa alături de alţi aproximativ 50 de preoţi. Sfânta Liturghie a fost animată de către formaţia de tineri a Parohiei "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Oneşti şi tinerii voluntari.
Cuvântul de învăţătură ne-a fost împărtăşit de către pr. Cristinel Fodor care ne-a demonstrat cât de important este să facem un gest frumos pentru Dumnezeu, mai ales în momentul în care ajungem acasă. Sunt lucruri care în aparenţă par inutile, însă trebuie să pătrundem în profunzimea lor pentru a le înţelege. De asemenea, trebuie să reţinem că lui Dumnezeu nu-i place urâtul, ci doar frumosul. În acest sens, ne-a oferit exemplul unui cioban care, fiind plecat cu oile, din luna aprilie până în toamnă nu se afla decât pe munte. Chiar dacă nu reuşea să ajungă la sfânta Liturghie, în fiecare duminică el îmbrăca hainele de sărbătoare pentru că Dumnezeu îl vedea. La fel şi noi, ar trebui să ne îmbrăcăm sufletele în mod regulat.
După încheierea privegherii mariane şi a procesiunii în jurul bisericii, în seara zilei de marţi, 14 august 2012, a avut loc privegherea de rugăciune cu tinerii prezenţi la sanctuarul marian de la Cacica. Atât voluntarii, cât şi ceilalţi tineri pelerini sosiţi la Cacica s-au rugat împreună cu părintele Florin-Petru Sescu, cerând mijlocirea sfintei Fecioare Maria asupra tuturor tinerilor, familiilor şi creştinilor din întreaga lume.
Privegherea de rugăciune a început la miezul nopţii. Condusă de pr. Florin Sescu şi animată de formaţia vocal-instrumentală a Parohiei "Ss. Apostoli Petru şi Paul" Oneşti, privegherea de rugăciune a adus împreună tineri din întreaga ţară care s-au rugat, au meditat şi au cântat Maicii Preacurate. Tinerii pelerini au avut ocazia să reflecteze asupra importanţei trăirii credinţei creştine chiar şi în ceasurile de relaxare, în momentele de odihnă, în clipele de deznădejde şi în toate încercările prin care trece orice tânăr. Orice moment de întrebare, orice ceas de îndoială îşi găseşte răspunsul în da-ul Mariei, în abandonul său total în mâinile Tatălui. Dincolo de deznădejde, există credinţa. Dincolo de momentele de îndoială existente în viaţa oricărui tânăr, există exemplul Mariei care tăcea şi medita totul în inima sa.
Nu trebuie decât să facem linişte în noi înşine şi în jurul nostru. Să ne refugiem dincolo de graba lumii consumiste, să facem abstracţie de semnificaţia verbului " a câştiga", să învăţăm să vedem dincolo de exemplele pe care ni le oferă televizorul, internetul şi ziarele. Trebuie să învăţăm să ne "deconectăm" de la reţelele de socializare, de la larma lumii în care trăim, şi să ne oferim cinci minute de singurătate şi de sinceritate cu Dumnezeu. Să învăţăm să vedem şi să apreciem toate binefacerile de care ne bucurăm din partea Domnului, să învăţăm să nu mai fugim doar după câştiguri materiale, ci să ne raportăm la veşnicie, la ceea ce contează cu adevărat, la bucuria deplină şi nepieritoare, la raportul nostru cu Dumnezeu, asemenea Mariei care, prin Duhul Sfânt, ştia să vadă, să asculte, să înţeleagă şi să trăiască dincolo de aparenţe şi dincolo de nivelul de înţelegere al contemporanilor săi.
Seara de priveghere a tinerilor a fost un moment trăit în comuniune de credinţă, la intensitate maximă, specifică tinerilor. Indubitabil, fiecare dintre cei prezenţi s-a bucurat de cel puţin un moment de sinceritate cu Dumnezeu, un moment de zidire spirituală şi de angajament dezinteresat în slujire. Am fost cu adevărat trupul lui Cristos, sarea pământului şi lumina lumii. Am învăţat să ascultăm, să ne rugăm, să medităm şi să trăim împreună în Duhul Sfânt, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.
Sfânta Liturghie solemnă a hramului s-a încheiat, la 15 august 2012, pelerinii au plecat spre casele lor, însă în Cacica au rămas mulţi tineri. Este vorba despre voluntari. Aceştia, împreună cu pr. Florin-Petru Sescu, au realizat un cordon în faţa maşinii care îl conducea spre Iaşi pe PS Aurel Percă pentru a-i îi cânta La mulţi ani, întrucât a sărbătorit împlinirea vârstei de 61 ani.
Cu mult elan, toţi tinerii voluntari au luat sacii menajeri şi mănuşile în primire, pentru a curăţa sanctuarul marian şi zona din jurul acestuia. După ce au mâncat şi după o scurtă pauză, au vizitat mina de sare. Chiar dacă aerul era aproape de limita zero şi scările abrupte, au coborât în mod organizat respectându-i pe ceilalţi. În interior, au organizat mai multe jocuri de grup şi au cântat melodii religioase.
Intrând deja în atmosfera liturgică, şi-au făcut timp să treacă pe la Maria pentru a celebra sfânta Liturghie de final al pelerinajului. Împreună, au pus toate intenţiile lor la picioarele sfintei Fecioare şi s-au rugat ca Duhul Sfânt să coboare asupra lor pentru a transmite iubirea Mariei tuturor. În cadrul celebrării liturgice, am fost păstrat un minut de intimitate cu Maica Domnului, minut în care s-au rugat pentru prietenia lor; ca Dumnezeu să o ocrotească şi să o binecuvânteze, pentru ca ea să dureze.
La oferirea darurilor, fiecare voluntar a pus pe sfântul altar inima sa, cu toate satisfacţiile, durerile sau grijile. Pentru a fi primită, orice jertfă trebuie să fie făcută din inimă. De asemenea, ei au încredinţat Mariei viaţa, familia, prietenii şi pe cei dragi pentru a le fi alături în permanenţă.
La casa parohială, între timp, pr. paroh Romuald Bulai şi pr. vicar Dumitru Patraş au pregătit cina pentru cei care timp de trei zile i-au slujit Mariei în mod necondiţionat. După ce s-au ospătat bine, la Casa Polonă a fost organizată seara voluntarilor, unde cu toţii au dansat şi au cântat, iar pentru a se încălzi au aprins şi un mic foc de tabără.
A doua zi de dimineaţă, 16 august 2012, cu sfânta Fecioară în inimi, tinerii şi-au strâns corturile şi s-au îndreptat spre casele lor cu dorinţa de a reveni la următorul pelerinaj şi, de asemenea, de a transmite tuturor bucuria care le-a umplut inimile.
Sursă: ercis.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu