Am participat şi noi la RoJam, cea de-a V-a Jamboree Naţională şi prima după 75 de ani. A fost cel mai mare eveniment din anul voluntariatului şi a numărat aproximativ 1500 participanţi şi organizatori. 16 cercetaşi de la Valea Lupului au mers la Sălişte, jud. Sibiu, pentru a lua parte la acest aveniment de amploare, şi s-au întors cu multă experienţă şi bucurie, date de prietenii noi şi de activităţile foarte diverse şi bine pregătite. Aşadar, vom reda programul, încercând să descriem pe scurt cam ce a cuprins acesta.
12 august - Glocals
A fost organizat primul sat al dezvoltării durabile din SE Europei, în cadrul căruia au fost ateliere care să ne ajute să proiectăm o dezvoltare de durată în comunităţile noastre, pe plan social, economic şi ecologic. Aşadar, au fost ateliere privind reciclarea şi alimentaţia sănătoasă, ateliere de handmade, de fabricare de lumânări sau cuptoare solare, de experimente ştiinţifice sau de realizare de proiecte (plus multe altele).
13 august - Back to Basics
În această zi, cercetaşii au învăţat tehnici cercetăşeşti, să realizeze multe lucruri doar cu ajutorul lemnelor şi al sforilor. Astfel, au fost realizate adăposturi, plute, hamace, poduri sau chiar catapulte în mărime naturală. De asemenea, s-a aprins focul fără chibrituri sau s-au învăţat anumite lucruri folositoare, precum ceasul solar, estimări sără instrumente, semnalizări Morse.
14 august - Târgul Educaţiei Non-formale
Multe organizaţii au venit la RoJam pentru a se prezenta prin diferite ateliere şi activităţi. Cercetaşii au trecut pe la acestea, în funcţie de preferinţe, încât la sfârşitul zilei au acumulat cel puţin 10 buline, pe care le acordau organizatorii atelierelor. În funcţie de preferinţele cercetaşilor noştri, menţionăm atelierele Cercetaşilor Maghiari ( de dat cu biciul, de făcut kurtos kalacs sau de făcut însemne cu fierul încins), atelierul de prim-ajutor pregătit de Serviciul de Ajutor Maltez, Cocktail de cretivitate, pregătit de Lume Bună sau Istoria Cercetăşiei, prezentată de Alin Dimăncescu.
15 august - Olimpiada
Patrulele s-au întrecut întreaga zi în tot felul de probe mai mult sau mai puţin sportive, motto-ul zilei fiind Citius, Altius, Fortius (Mai repede, mai înalt, mai puternic).
16 august - Aventura
Cred că a fost ziua preferată de cercetaşii din Valea Lupului, pentru că au încercat multe lucruri noi, şi-au întrecut limitele sau şi-au depăşit anumite frici. Atelierele de aventură au fost: Geocatching (orientare cu GPS-ul), Pistă cu obstacole individuală şi în echipă, căţărarea în copac ( pe sfoară), orientare cu busola, atelierul de cartare, Santinelele, tiroliană, slackline (echilibru pe o bandă îngustă), escaladare pe panouri de căţărat.
17 august - Cercetăşia ieri/Cercetăşia azi (pentru temerari) şi Calfe (pentru exploratori)
Temerarii s-au întors în timp cu 100 de ani, la începutul cercetăşiei, şi au făcut activităţi pe care le făceau cei de atunci pentru a-şi dezvolta cunoştinţele, atenţia, cretivitatea, memoria, agilitatea, rapiditatea, cele cinci simţuri şi mai ales spiritul de echipă. De asemenea, la Cercetăşia azi, s-au folosit de resursele actuale şi au participat la ateliere foto-video, sau la ateliere de cercetăşie internaţională, de muzică, teatru, radio, jonglerii sau atelierul de dezvoltare spirituală.
Exploratorii s-au implicat în proiecte locale pentru dezvoltarea unei comunităţi. În cazul nostru, proiectul a fost amenajarea unui spaţiu de joacă pentru grădiniţa din Sălişte şi unul între blocuri. Temerarii au avut Calfe pe 19 august.
18-19 august - Hike-ul
Temerarii au avut un hike de o zi, iar exploratorii de două, în munţii din împrejurimi.
20 august - Explorarea mărginimii Sibiului
S-au alcătuit patrule noi şi s-a făcut o explorare a Sibiului, trecând prin cele mai importante puncte din oraş: Muzeul Bruckenthal, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Biserica Evanghelică, Catedrala Romano-catolică, Mitropolia ortodoxă, Casa Calfelor, Piaţa Aurarilor, Podul Minciunilor, Pasajul Scărilor. A doua parte a traseului a reprezentat-o explorarea Muzeului Astra, muzeu etnografic imens, ce reproduce case şi instituţii populare româneşti din toate zonele din România. Ultimul punct al explorării a fost urcatul la Cisnădioara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu