12 iunie 2011

Sărbătoarea Copiilor, Roman

Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman a fost gazda Sărbătorii Copiilor, sâmbătă, 4 iunie 2011. Tema din acest an a fost "Cresc cu Isus! El este cel mai bun prieten!". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel şi au fost prezenţi peste 80 de preoţi. În jurul altarului s-au adunat peste 4.000 de copii din 94 de parohii ale Diecezei de Iaşi, însoţiţi de animatorii lor.

Pentru a ajuta la buna desfăşurare a acestei sărbători, vineri seara voluntarii din asociaţiile Acţiunea Catolică, Scout şi Kolping s-au întâlnit cu tinerii din comunitate, sub îndrumarea părintelui Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor din Dieceza de Iaşi şi a părintelui paroh Francisc Fărcăşel şi au stabilit ultimele detalii pentru sărbătoarea de a doua zi. La ora 18.00 s-a participat la sfânta Liturghie din comunitate. După cină a urmat o oră de rugăciune care a încheiat seara.

Dimineaţa de sâmbătă i-a întâmpinat pe cei prezenţi la Roman cu multă lumină şi căldură. Copiii au parcurs drumul de la microbuze şi autocare pană la altarul special amenajat cu pancartele parohiilor pe care le reprezentau. Însoţiţi de animatori, persoane consacrate şi preoţi au trecut pe la centrele de primire pentru a se înscrise şi au primit din partea organizatorilor şepcuţe şi steguleţe. Bucuria, entuziasmul şi dorinţa de a fi aproape de Isus, cel mai bun prieten, a cuprins inimile copiilor participanţi.

În faţa altarului, copiii au fost antrenaţi prin muzică şi bansuri de clovnii de la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău şi copiii din parohiile "Coborârea Sfântului Duh" Ştefan cel Mare şi "Ss. Petru şi Paul" din Oneşti. După acest moment, pr. Francisc Fărcăşel şi pr. Iulian Roca, împreună cu pr. Felix Roca i-a salutat pe cei prezenţi şi le-au propus să înceapă această zi printr-o scurtă rugăciune. Apoi copii au avut posibilitatea să-şi reamintească imnul de anul trecut de la Sărbătorea Copiilor care s-a desfăşurat la Lespezi. Corul copiilor din parohia gazdă a prezentat imnul acestui an, care a încălzit vocile celor mici. Apoi au participat la repetiţia cântecelor de la sfânta Liturghie.

PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a fost întâmpinat în mod tradiţional cu pâine şi sare în parohia gazdă, de pr. paroh, Francisc Fărcăşel, pr. vicar, Iulian Roca, pr. Felix Roca, de preoţi veniţi din dieceză cu grupurile de copii, de oficialităţi şi reprezentanţii parohilor.

Procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din faţa bisericii şi s-a îndreptat spre altarul special amenajat pentru sărbătoare. Copiii din parohia "Isus Bunul Păstor" au proclamat lecturile de la sfânta Liturghie precum şi intenţiile de la rugăciunea credincioşilor. La ofertoriu, copii din parohia gazdă alături de cei din asociaţiile Diecezei de Iaşi au prezentat daruri înaintea lui Cristos. Cântările din timpul sfintei Liturghii au fost susţinute de corul format din copiii celor patru parohii prezente în oraşul Roman. La sfânta Liturghie au participat autorităţile comunităţii şi oficialităţi.

La predică, PS Petru a scos în evidenţă faptul că Isus îi iubeşte mult pe copii "precum Tatăl m-a iubit pe mine aşa vă iubesc şi eu pe voi". Dumnezeu îşi arată iubirea faţă de făpturile sale, având o atenţie deosebită pentru copii, ei reprezentând semnul cel mai mare prin care Tatăl ceresc îşi arată dragostea faţă de lume. PS Petru i-a numit pe copii "îngeraşii care cântă şi îi încântă pe părinţi, bunici şi profesori". I-a asigurat de ocrotirea lui Isus, prietenul cel mai bun al copiilor şi a fericitului Ioan Paul al II-lea, care i-a numit "florile cerului, îngeraşi care să poarte tuturor bucuria vieţii". Spre final, păstorul diecezei i-a încurajat pe copii spunându-le:" Isus are încredere în voi şi vă iubeşte!"

La sfârşitul Liturghiei, un copil a prezentat mesajul copiilor din Parohia "Isus Bunul Păstor". Apoi copiii au ridicat pancartele cu numele localităţilor din care veneau şi s-au anunţat doritori de a găzdui icoana cu Isus înconjurat de copii. PS Petru Gherghel a anunţat gazda anului 2012 a Sărbătorii Copiilor: Parohia Baraţi.

În timpul pauzei formaţia de muzică populară "Etalon" şi Fraţii Capucini din Roman i-au încântat pe copii cu câteva cântece. După-amiază, programul a continuat cu Festivalul Copiilor care a fost prezentat de Diana Fărcăşel şi Alexandru Mihăluţ. Copii din diferite parohii au pregătit momente care au încântat auzul şi privirile celor prezenţi. Festivalul a fost deschis cu imnul de anul acesta. Cei din parohia gazdă i-au provocat la mişcare pe cei prezenţi cu bansul "Urangutan". Un grup de copii din Parohia Pralea a prezenta un cântec cu chitări şi un dans sportiv. Radu Dănuţa din Parohia Bogata a interpretat un cântec despre cea mai iubită fiinţă de pe pământ: mama. Au urmat copiii din Parohia Hălăuceşti cu un dans irlandez. Un grup de copii din Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" Iaşi a cântat cântecul "Sunt creştin, deci pot", iar copiii din Parohia Faraoani au dansat un dans medieval francez. Au urmat copiii din Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău cu un dans indian. Un băieţel din Parohia Iugani a cântat cântecul "Magicianul". Copii din Parohia Ştefan cel Mare i-au invitat la dans pe participanţi antrenându-i cu energia lor. Festivalul Copiilor a continuat cu cântecul "Lumea poveştilor" interpretat de copiii din Parohia "Ss. Apostoli Petru şi Paul" Vaslui. Nu au lipsit dansurile populare (Muşamaua şi Sârba moldovenească) prezentate de copiii din Parohia Adjudeni. Andra Văcaru din Parohia "Sf. Cruce" Săbăoani a continuat festivalul cu un cântec popular, fiind urmată de Ansamblul copiilor din Săbăoani, Parohia "Sf. Mihail Arhanghelul" cu o suită populară. Narcis Iustin Ianău a încântat participanţii cu vocea sa. În finalul acestei zile trupa Hi-Q a fost invitată de către parohia gazdă să susţină un concert pentru cei prezenţi.

Alături de copiii la festival a fost şi PS Petru, care s-a bucurat împreună cu cei prezenţi. Ziua s-a încheiat cu o scurtă rugăciune şi binecuvântarea Preasfinţitului. După momentele frumoase petrecute împreună, copiii fericiţi s-au întors în comunităţile lor ştiind că Isus este prietenul cel mai bun.

Mai multe detalii se pot găsi pe www.sarbatoareacopiilor2011.blogspot.com













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu