9 mai 2010

Şi eu pot salva un copac


Într-o zi pe când lupisorii erau aduna
ți împreună cu Baloo și Bagheera, veni și Chill în vizită. Acesta adusese un pachețel ce conținea maculatură și o formă cilindrică foarte ingenios lucrată, multicoloră.

Chill începu o discuție prin care le-a cerut lupisorilor să zică fiecare câte o idee de întrebuințare a acelei forme aduse și din ce cred ei că e făcută. Răspunsurile lupisorilor nu au întârziat să apăra: suport pentru pixuri, vază, vas pentru lapte etc. Dar când veni rândul să zică și din ce-i făcută formă au apărut ezitări. Atunci interveni Baloo care, mulțumit de răspunsurile anterioare le spuse că formă a fost făcută dintr-o pastă obținută din hârtie reciclată. Astfel, el a adus în discuție încă un subiect important. Dacă lupisorii conștientizează ce cantitate de hârtie folosesc în timpul unui an și câtă este folosită necorespunzător (foi rupte inutil, nescrise complet etc).

Această discuție i-a pus pe gânduri pe lupisori. Atunci Chill interveni repede cu o provocare genială! După ce făcu din nou o comparare între teancul de hârtie reciclată și formă adusă, îi întreba pe lupisori dacă s-au gândit vreodată că toată acea hârtie aruncată ar putea fi tranformata în ceva util precum acel obiect. Ba mai mult, că ei înșiși ar putea face forme de genul acesta pe care să le folosească în diferite moduri.

Lupii! Lupii! Lupii! Vom face tot posibilul!

Acesta este cadrul simbolic ideal pentru a motiva toți lupisorii să participe la noul proiect „Pot salvă și eu un copac!” pe care Echipa Nationala de Lupişori îl lansează.

cum se știe deja, reușita oricărui proiect constă și în implicarea liderilor de grupă. Așa că vă invităm pe voi, dragi lideri de lupisori să fiți încă odată alături de lupisorii voștri și de noi, Echipa Națională de Lupişori în desfășurarea acestui proiect.

Informațiile necesare pentru a desfășura acest proiect la voi în Haitic sunt prezentate în continuare.

Cum se numeşte

„Pot salva şi eu un copac!”. Proiectul este lansat la nivel naţional, pentru toate centrele locale care au lupişori.

Scopul

Conştientizarea lupişorilor de importanţa reciclării hârtiei.

Desfăşurarea concursului

Proiectul se va desfăşura în câteva etape succesive:

Prima etapă: va fi de promovarea activității la grupă și colectarea unei cantități de hârtie în scopul reciclării acesteia. Pentru centrele care doresc, promovarea activității poate fi făcută și prin școli prin afișe sau alte modalități. Urmează înscrierea participanților și atragerea în proiect a mai multor cadre didactice învățători.

Această etapă va avea loc în perioada 19 Aprilie - 3 Mai 2010.

A două etapă: va consta în organizarea de ateliere de creație. În cadrul acestora, împreună cu copiii, hârtia va fi transformată în pastă și pusă în forme de obiecte practice. Ex: suport de creione, jucării, medalioane sub diverse forme, suporturi pentru pahare etc. În această etapă copiii vor vedea cum eforturile de a strânge hârtia și de a nu o aruncă la gunoi prind contur în obiecte noi, personalizate prin colorarea acestora într-un mod cât mai haios și plăcut, la care au contribuit chiar ei.

Această etapă se va desfășura în perioada 4 - 23 Mai 2010.

A treia etapă: va consta într-o expoziție desfășurată într-un parc sau spațiu public cu toți copiii implicați în proiect. Copii vor avea ocazia de a vedea în final un număr de obiecte realizate la care au contribuit pe parcursul proiectului: colectare, reciclare și utilizare a noilor obiecte.

Această etapă va avea loc în perioadă 24 - 29 Mai 2010.

Copii vor realiza cel puțin 2 obiecte, din care pot păstra unul. Pentru continuarea promovării ideii de reciclare a hârtiei, vor fi scoase la licitație obiectele rămase. Licitația va avea loc la sfârșitul activității din parc. O mare parte din banii strânși la această licitație vor fi folosiți pentru alte activități ecologice. Licitația este programată în data de 30 Mai 2010.

De asemenea, la sfârșitul activității, fiecare participant va primi o diplomă de participare (din hârtie reciclată ) și va fi și o parte de animație și jocuri pentru copii.

Ce ne propunem

  • Dobândirea de cunoştinţe despre reciclarea hârtiei
  • Implicarea în acţiunea de reciclare a hârtiei a cât mai mulţi lupişori
  • Implicarea copilului în procesul de transformare a hârtiei folosite într-un nou obiect

Lupişorii noştri au participat şi ei la prima etapă a proiectului, şi au adunat maculatură pe care au pregătit-o pentru a o transforma în pastă din care să modeleze diferite obiecte utile sau decorative.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu