2 august 2011

CFM pentru liderii la temerari

Între 18 şi 25 iulie 2011, 20 de persoane, tineri şi vârstnici, catolici şi ortodocşi, au participat la un campus şcoală inclus în procesul de formare metodologică pentru viitori lideri la grupa de vârstă a temerarilor. Au fost participanţi din Pildeşti, Bucureşti "Sfânta Tereza", Oneşti, Valea Lupului, Bacău "Fericitul Ieremia", şi din Brăila, Constanţa - aceştia fiind ortodocşi doritori să cunoască "ambientul propus de un astfel de campus şcoală. Formatori au fost: pr. Alois Hîrja, asistent spiritual general ASCRO, şi Laura Hen, reprezentată şi formatoare a ONCR.

Itinerarul formativ i-a purtat pe participanţi pe următorul traseu; biserica din Ştefan cel Mare, mănăstirea fraţilor capucini din Borzeşti, surorile lui Isus Răscumpărătorul - cei care ne-au găzduit, ne-au permis să celebrăm sacramentele şi ne-au dat mărturii despre carismele şi vocaţiile personale. Bucuriile trăite datorită minunatelor peisaje întâlnite au fost îmbogăţite cu temele ţinute de formatori şi de împărtăşirea propriilor cunoştinţe. Încântarea, aşa cum au mărturisit participanţii, a atins culmi sublime în hike-ul ce a avut ca punct de pornire sfânta Liturghie la sanctuarul "Fericitului Ieremia Valahul" din Oneşti şi ca ţintă Târgu Ocna, punctele de explorare fiind Bogdana, Satu Nou, Pârgăreşti, Nicoreşti, Pârâul Boghii. Cu resurse minime, participanţii în cele 24 de ore au parcurs pe jos distanţa Oneşti-Târgu Ocna, "descurcându-se în necunoscut" dar acumulând o mulţime de impresii, experienţe de neuitat, după propriile mărturii. Catehezele şi sacramentele au fost izvoarele ce au alimentat motivaţiile formative, curajul explorării şi implicarea extraordinară a tuturor ca obiectivul "de a lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o" să-l realizăm cu ajutorul celui care este creator, formator şi împlinitorul a toate, adică bunul Dumnezeu.

La Târgu Ocna, găzduiţi fiind de surorile de Parma, temele au curs şi au fost îndulcite de jocuri, împlinirea creativă şi plină de umor a misiunilor zilnice, de programul religios zilnic, de programul animat de patrule seara, de vegherea de pe Măgura şi de întâlnirea cu "persoanele cu probleme" de la căminul din localitate.

Evaluările finale şi "lacrimile" de la despărţire au confirmat ceea ce tot timpul s-a trăit: prietenii noi şi plăcute, achiziţii tematice colorate în mod viu cu bucurii şi satisfacţii, trăiri intense şi de neuitat. S-a voit un campus de formare metodologică şi s-a reuşit realizarea unui campus în care metodologia a atins şi un nivel elevat de spiritualitate.

Pr. dr. Alois Hîrja

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu